Adoptarea unei diete echilibrate în fiecare zi este uneori o adevărată călătorie de sănătate… Cum să răspunzi eficient la toate intrările fără să-ți rupi capul? Care sunt principalele greșeli de evitat? Și, în sfârșit, care sunt obiectivele mâncării? Iată la fel de multe întrebări care necesită răspunsuri.
Mănâncă echilibrat: da, dar de ce? Mâncarea este una dintre preocupările noastre zilnice, cheia sănătății înfloritoare și a protecției împotriva multiplelor agresiuni externe pe care le suferim în fiecare zi.
Un aliment echilibrat face astfel posibilă combaterea oboselii și a tulburărilor alimentare, protejând în același timp împotriva bolilor și întârzierea efectelor îmbătrânirii. În plus, o dietă sănătoasă, asociată cu cheltuieli fizice regulate, ajută la prevenirea excesului de greutate, contribuind la un stil de viață armonios.
Cum să îmi echilibrez dieta?
Mai multe reguli guvernează cele trei mese ale zilei, promovând o dietă sănătoasă și armonioasă. Progresul lor este, de asemenea, o oportunitate de a gusta convivialitatea și calmul, descoperind în același timp arome noi, amestecând culorile și mirosurile multor varietăți de alimente disponibile pentru noi.
Regula nr. 1: Distribuiți bine dieta pe parcursul zilei
Într-adevăr, începând ziua luând micul dejun ne permite să începem cu dinamism și bună dispoziție sarcinile care ne așteaptă. Prin urmare, este recomandabil să nu încercați să omiteți mesele, o sursă de dezechilibru și o productivitate slabă.
- Începeți ziua cu un mic dejun format din ceai sau cafea, pâine sau cereale, un produs lactat și un fruct sau suc de fructe.
- Luați timp pentru prânz cu legume crude, o porție de carne, pește sau ou, alimente sau legume cu amidon, o bucată de brânză, pâine și o bucată de fructe.
- Relaxați-vă în jurul unei cine formate din legume crude sau o supă, carne, pește sau ou, legume sau amidon, un produs lactat și un fruct sau un desert.
În cele din urmă, nu uitați să beți 1,5 litri de apă în timpul zilei, în timpul și între mese!
Regula nr. 2 : laptele și produsele lactate sunt esențiale
Laptele este alimentul de creștere prin excelență pe care este esențial să îl consumăm. Rolul său fundamental în aportul zilnic de calciu îl face cel mai bun prieten al întregii familii … În plus, contribuie în mod eficient la menținerea florei intestinale și la relaxare prin furnizarea de triptofan (aminoacizi).
Bogate în proteine și aminoacizi, precum fierul și iodul, carnea, ouăle și peștele sunt ingrediente esențiale pentru o dietă echilibrată. Cu toate acestea, este necesară diversificarea aportului de proteine, alternând carne și pește, sub sancțiunea consumului excesiv de grăsimi …
Regula nr. 4: Grăsime, a consuma cu cumpătare
Există două tipuri de grăsimi: cele cunoscute sub numele de „vizibile” (unt, margarină, ulei, cremă fraîche etc.) și cele despre care se spune că sunt „ascunse” (conținute în mezeluri, produse de patiserie, anumite carne etc.)
Trebuie păstrat rezonabil pentru a preveni aportul alimentar de colesterol și boli cardiovasculare. Prin urmare, se recomandă utilizarea uleiurilor și margarinelor, ușurate sau nu, pentru gătit și unt pentru uz brut, limitând astfel iritanții și produsele toxice.
Regula nr. 5 : Alimentele cu amidon, o sursă importantă de carbohidrați
Alimentele cu amidon (pâine, orez, paste, leguminoase și cartofi) sunt contribuții nutriționale esențiale. Consumul lor zilnic este important pentru echilibru, surse de carbohidrați și fibre.
Regula nr. 6: Atenție la consumul de zaharuri
Consumul de zaharuri simple, prea mare în Franța, trebuie să se ridice la o duzină de bucăți pe zi pentru un bărbat contra zece pentru o femeie.
Cu toate acestea, francezii consumă în medie douăzeci de bucăți pe zi! Prin urmare, se recomandă insistent să apelați la îndulcitori, cum ar fi aspartamul, dacă aportul de zahăr este prea mare în dieta dumneavoastră.
Regula nr. 7: legume și fructe crude sau fierte, cei mai buni prieteni ai echilibrului
Legumele și fructele au multe beneficii nutriționale: bogate în apă, fibre, minerale și vitamine, sunt esențiale pentru menținerea dietei echilibrate. Respectând tranzitul intestinal, acestea previn tulburările și contribuie la stabilitatea masei corporale.
Regula nr. 8: Bea da, dar nu orice
Apa este elementul esențial pentru corpul tău pe care este recomandabil să îl consumi în cantități mari: 1 până la 1,5 litri pe zi. Cu toate acestea, ar trebui să aveți grijă cu alte forme de băuturi, inclusiv băuturi răcoritoare, siropuri sau vin, a căror exces poate duce la complicații de sănătate.